כיצד להפעיל חשיבה מציאותית ואסטרטגית לניצול הזדמנויות להצלחה?

הגיליון של הרבעון האחרון יתמקד בכישורי חשיבה של מצליחנים הרואים הזדמנויות ויודעים לנצל ולמנף אותן. להזכירכם גיליונות השנה התמקדו כולם בנושא ניהול הזדמנויות, כמתאים לשנה של התעוררות ומינוף הצמיחה של 2004:

-         ברבעון הראשון עסקנו באופורטוניזם ניהולי ומהירות תגובה  (ינואר - Synchronicity  ומהירות תגובה, פברואר – על פרואקטיביות, מרץ - לנהל את הבוס)

-         ברבעון השני עסקנו בניהול רואה הזדמנויות- שותפות לקוחות, מינוף ההתפתחות של המעבר למזרח,ניצול נכון של מגמות  O.S וקיצוץ עלויות.

-          ברבעון השלישי עסקנו בניצול הזדמנויות באמצעות למידה מענפים ותעשיות שונים (מגזר ציבורי, מלכ"רים, ספורט).

ברבעון האחרון נתמקד בכישורי חשיבה של אנשים היודעים לנצל הזדמנויות להצלחה. הפעם נכיר כיצד להשתמש בחשיבה מציאותית ואסטרטגית, לאור הדגש בתקופה זו שאנו כולנו שמים על תוכניות עבודה ל2006. בגיליון הבא נדון בכלים לקרוא תיגר על חשיבה מקובלת ובאחרון במקומה של חשיבה משקפת.

 

ובכן, לשם מה חשיבה מציאותית ואסטרטגית?

פיטר דרוקר:

תכנון אסטרטגי חיוני בדוק משום שאיננו מסוגלים לחזות את העתיד..תכנון אסטרטגי אינו מטפל בהחלטות עתידיות. הוא מטפל בעתידיות של החלטות עכשוויות.

 

חשיבה אסטרטגית – מוגדרת בעיקרה כהכנה ותכנון. אסטרטגיה מוגדרת במילון: "המדע של תכנון וניהול מבצעים צבאיים בקנה מידה גדול. נבדיל זאת מ"טקטיקה" – שרשרת פעולות הנעשית בזמן קרב.  הסופר הספרדי מיגל דה סרוונטס אמר: "האדם המכין עצמו אלי קרב, מקרב אליו את נצחונו. לחשיבה אסטרטגית תרומה רבה להצלחה – היא דוחפת ללימוד מגמות והזדמנויות וכך מקלה על ראיית הזדמנויות. חשיבה אסטרטגית מכינה לאי וודאות ופותחת את הדלתות בפני הזדמנויות חדשות על ידי יצירת הכנה למספר תרחישים.

שימו לב: זה ממש לא רלוונטי אם אומרים לכם "יש יותר מדי שינויים, אין טעם בתוכניות". מי שאומר זאת לא מבין כי חשיבה אסטרטגית לא באה לצמצם אי וודאות אלא לענות לשאלה מה עלינו לעשות היום כדי להיות מוכנים לאי וודאות של מחר.

 

הצעדים בחשיבה אסטרטגית רבים הם אך עיקרם -

קודם כל שאל "לשם מה" לפני שתשאל "איך", אחר כך פרק תוכניות גדולות לגורמים קטנים – כדברי פורד: "אין  דבר שהוא קשה במיוחד כשכמה אנשים עובדים עליו במנות קטנות" ובחן משאבים למימוש התוכניות.

 

בתכנון המשאבים נכנס מקומה של החשיבה המציאותית.

חשיבה מציאותית באה להבטיח שאנו פועלים מתוך אסטרטגיה ולא מתוך תקווה!

מציאות היא ההבדל בין מה שאנחנו רוצים שיקרה לבין מה שקורה באמת. חשיבה מציאותית היא תהליך החשיבה בו בוחנים תוצאות רצויות למול תרחישים גרועים, כך שאפשר יהיה לתכנן את התוצאות הרצויות ולהבטיח בטחון וודאות בכושר היישום.

שימו לב:אסור לתת לאופטימיזם טבעי להביא להקלת ראש בחשיבה האסטרטגית. יש תמיד לבחון את התרחיש הרע ואילוצי המציאות למול ההזדמנויות העתידיות. אם אתה מכין תוכניות לתרחיש הגרוע ביותר אתה יכול להקטין את הסיכוי ליפול.

 

חשיבה מציאותית מביאה למצוינות פשוט משום שהיא מכריחה להתמודד. הרבה פעמים הירידה לפרטים מעיקה, מקשה, מאיטה אבל מבטיחה הגדרת יעד ופיתוח תוכנית שתאפשר להגיע ליעד. במובן זה חשיבה מציאותית מבטיחה שניישם שינויים כי אנו לא מתנים אותם ב"מזל" או ב"תקווה" או רק ב"שינוי" אלא מבטיחים שה"השינוי" אכן יביא ל"צמיחה". וזה מה שעושה את ההבדל בין החושבים על הצלחה לבין החושבים בהצלחה.